Aikido voor iedereen

Kinderen

Bij kinderaikido is de aanpak tegelijk speels én serieus van opzet. Belangrijk vinden we dat er met veel plezier geleerd wordt en dat de sfeer op de mat positief en constructief is. Bij aikido leren ze hun energie en hun kracht gericht te gebruiken door middel van bepaalde vormen,oefeningen en technieken. Net als Judo is het rollen en valbreken erg belangrijk. Met aikido besteden we dan ook veel aandacht aan souplesse, alertheid, veerkracht. Rollen en valbreken is voor iedereen op niveau.
Het woordje “do” betekent o.a. discipline, dus gelden er op de mat bepaalde regels m.b.t. kleding, gedrag. Belangrijker is dat een kind leert waarom de regels er zijn en dat dit te maken heeft met aandacht, toewijding, respect voor jezelf en voor de ander. Aikido helpt om kinderen zelfstandig te worden en weerbaar te worden tegen pesten.

Scholen

Scholen kunnen kunt een lessen aanvragen om aikido te meemaken. Dat kan in de Dojo of in de school in gymzaal. Er moeten wel matten zijn.

Kinderen en ouders

Ouders of de verzorger kunnen mee doen met de kinderles. Het een les voor de kinderen èn voor de ouders. Ouders en kinderen trainen sámen Aikido. Het is een mooie manier om samen van iets van elkaar te leren.

Volwassen en senioren.

 Aikido is voor vrouwen en mannen.
In principe kan Aikido door iedereen beoefend worden. Zolang je geen ernstige fysieke beperkingen hebt, kan je starten met Aikido. Deze unieke combinatie tussen sportiviteit en mentale ontwikkelingen maken dat Aikido veel mensen aanspreekt.
Je leert te verdedigen middels allerlei technieken en omgaan met weerstand in de meest brede zin van het woord. Door aikido te trainen leer je ook je stressbestendigheid te vergroten. Ook op sportief vlak heeft aikido genoeg te bieden. Door haar dynamische aard en het val breken ga je actief aan de gang tijdens de les.  Aikido is een krijgskunst en géén wedstrijd. Tijdens de training leer je hoe je jezelf kunt verdedigen middels verschillende basistechnieken. De verdedigende rol noemen we “tori”. En de aanvaller “uke”. Een aanval is nodig om een techniek te kunnen uitvoeren. Er wordt veel aandacht besteed aan hoe je een techniek kunt ontvangen en geven. Zo ontwikkel je een soepel en sterk lichaam.

Het Aikido vandaag de dag kenmerkt zich door een leven lang sporten met plezier.